Terug

Ouderschapsverlof in AFAS: van rooster naar verlofboeking

Vanaf AFAS Profit 3 kun je betaald ouderschapsverlof registreren via een verlofaanvraag in plaats van het rooster. Dat biedt meer flexibiliteit, inzicht en gemak — ook via AFAS Pocket. In dit artikel lees je waarom overstappen loont, waar je op moet letten en hoe dit werkt per sector.

Waarom overstappen

Redenen om over te stappen naar deze nieuwe methode:  

  • Meer flexibiliteit 
    Via een verlofaanvraag of -reeks kan je flexibeler ouderschapsverlof aanvragen dan via het rooster. Via het rooster heeft de opname een meer structureel karakter, en bij de verlofopname kun je ook eenvoudig incidentele opnames verwerken.
  • Aanvullend betaald ouderschapsverlof  
    Als er in de cao sprake is van aanvullend betaald ouderschapsverlof dan kan hier een extra verlofsoort voor aangemaakt worden. Dit verlof is alleen via een verlofaanvraag op te nemen, niet via het rooster. Bij ouderschapsverlof via het rooster heb je de beschikking over maar één verlofsoort ten behoeve van betaald ouderschapsverlof.
  • Salarisverwerking 
    De verlofboekingen kunnen geïntegreerd worden in de nacalculatie. Dit betekent dat een verlofboeking zorgt voor een nacalculatie-regel. Deze zit gekoppeld aan een urensoort en zorgt op die manier voor de juiste doorbetaling.
  • AFAS Pocket  
    Betaald ouderschapsverlof kan ook via AFAS Pocket ingestuurd worden als verlofaanvraag. Daarnaast is het saldo voor ouderverlof in de app inzichtelijk.  

Een functionaliteit met een hoop voordelen. Toch behoeft de overstap in enkele gevallen extra aandacht. Zo hebben sommige cao’s een eigen recht op betaald ouderschapsverlof of zelf vrije keuze in het doorbetalingspercentage. Klik hieronder op je sector om onze ervaringen te lezen.

Veel gestelde vragen

Een nieuwe functionaliteit roept vaak vragen op...Onderstaand vind je een aantal veel gestelde vragen die wij recent hebben ontvangen.

  • Is de salarisberekening hetzelfde? 
    Nee. De berekening van ouderschapsverlof wordt gerekend met een gemiddelde, waardoor een eventuele inhouding op het salaris elke maand gelijk is. Bij opname via verlof wordt gekeken naar de daadwerkelijk opgenomen uren in die maand, waardoor de inhouding op het salaris elke maand kan variëren.
  • Kun je ouderschapsverlof zowel via het rooster als via verlof opnemen?  
    Dat kan, maar je kunt de methodes niet in 1 verloningsperiode combineren. Wij adviseren om te kiezen voor één werkwijze.
  • Wat gebeurt er als een medewerker op de overstapdatum al een lopend ouderschapsverlof heeft?  
    Het bestaande ouderschapsverlof blijft geldig, maar moet in het rooster worden beëindigd per overstapdatum. Vervolgens moet de rest van het ouderschapsverlof als verlofaanvraag worden ingestuurd.
  • Hoe lang duurt de overgang naar de verlofmodule?  
    De duur van de overgang kan variëren, afhankelijk van de grootte van de organisatie en het aantal verlofaanvragen dat moet worden overgezet. Een goede planning en voorbereiding kunnen de overgangstijd verkorten. Neem contact met ons op om een indicatie te krijgen voor jouw organisatie.
  • Wat is het beste moment om over te stappen?  
    Elk moment is goed. Voor de berekeningen en uit te voeren acties is het handig om over te stappen op de 1e van de maand, en dit tenminste een maand vooruit te doen.  
    Let op: als je roosterregels met ouderschapsverlof eerder gaat beëindigen kan een herberekening van de salariskorting plaatsvinden. 

Wij staan voor je klaar

Hulp nodig bij het inrichten van de overstap van ouderschapsverlof via verlofboeking? Neem dan contact met ons op, onze consultants adviseren je graag.