Terug

Belangrijke inzichten in de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is waarschijnlijk geen onbekende wet meer, maar we lichten graag nog eens kort de belangrijkste punten toe. Deze wet beschermt medewerkers tegen oneerlijke arbeidsconstructies en zorgt ervoor dat zij minimaal het netto equivalent van het wettelijk minimumloon uitbetaald krijgen.

Wat valt níet onder het wettelijk minimumloon?

Het netto equivalent van het minimumloon is gebaseerd op het bruto minimumloon zoals vastgelegd in artikel 6 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Het is belangrijk om te begrijpen welke vergoedingen en uitkeringen niet onder dit minimum vallen. 

De volgende vergoedingen en uitkeringen vallen niet onder dit minimum:

  • Vakantiegeld;
  • Winstuitkeringen;
  • Uitkeringen bij bijzondere gelegenheden;
  • Uitkeringen die je pas later en onder bepaalde voorwaarden krijgt, bijvoorbeeld pensioen of spaarregelingen;
  • Vergoedingen voor kosten die je voor het werk moest maken;
  • Eindejaarsuitkeringen.  

Wanneer mag je bedragen inhouden op het minimumloon?

Hoewel het wettelijk minimumloon in principe beschermd is tegen inhoudingen, zijn er enkele uitzonderingen. 

Deze uitzonderingen zijn:

  • Loonheffing
  • Pensioenpremies
  • Andere bedragen ten behoeve van de pensioenregeling, zoals aanvullende ANW- of aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. 

Bij o.a. een terugbetaling van studiekosten is het van belang dat de medewerker niet minder ontvangt dan het netto equivalent van het minimumloon. Eventueel kan er een terugbetalingsregeling van meerdere maanden worden afgestemd met de medewerker (indien van toepassing) of de terugbetaling kan plaatsvinden buiten de salarisadministratie (via een factuur/ incassobureau).

Geschenken aan derden

Geef je een geschenk aan iemand die werkzaamheden verricht maar géén werknemer is? En is er geen sprake van winst uit onderneming? Dan moet je het geschenk melden bij de belastingdienst als ‘uitbetaalde bedragen aan derden’.  
Een voorbeeld is een kerstpakket voor een uitzendkracht. Dit kerstpakket geef je door aan de belastingdienst als een uitbetaald bedrag aan een derde. Het kerstpakket waardeer je op de waarde in het economisch verkeer.  

Wij kunnen dit bedrag doorgeven bij de loonaangifte. De aangifte moet worden gedaan over de maand waarin het geschenk is uitgegeven. De eindheffing is 45% bij geschenken met een waarde van maximaal € 136,00. Is de waarde van het geschenk meer dan € 136,00? Dan is de eindheffing 75%. Van belang is dat eventuele geschenken aan derden in 2025 aan ons worden doorgegeven in 2025 of uiterlijk bij de 13e run, zodat we dit tijdig kunnen doorgeven bij de loonaangiften. In dit artikel lees je meer over dit onderwerp.

Studenten- en scholierenregeling

Heb je een medewerker die nog studeert of een opleiding volgt? Dan kan hij of zij gebruikmaken van de studenten- of scholierenregeling, en daarmee korting krijgen op de loonheffing. De medewerker betaalt dan over een deel van het inkomen geen belasting. Meer informatie en het aanvraagformulier vind je hier: Studenten- en scholierenregeling -Belastingdienst.

Hulp nodig?

Onze salarisadviseurs denken graag met je mee over deze en andere onderwerpen binnen de salarisadministratie. Neem contact met ons op via dit formulier.