Actuele salariszaken in de zorg
Als HR- of salarisprofessional in de zorgsector krijg je regelmatig te maken met wet- en regelgeving die directe gevolgen heeft voor de salarisverwerking. In dit artikel praten we je bij over drie ontwikkelingen die je niet mag missen. We lichten de Europese richtlijn over loontransparantie toe, leggen uit hoe het zit met ORT tijdens verlof én geven een update over de uitgestelde Wet bedrag ineens.

Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen
De Europese Commissie heeft een richtlijn opgesteld om gelijk loon tussen mannen en vrouwen te bevorderen. De maatregelen uit deze richtlijn moeten door lidstaten van de Europese Unie opgenomen worden in de eigen wetgeving. Door middel van deze wet worden werkgevers verplicht tot het ontwikkelen van objectieve criteria voor het belonen van werknemers.
Werkgevers worden verplicht om transparanter te zijn over de lonen van werknemers, met als doel de informatiepositie van werknemers te verbeteren. Werkgevers vanaf 100 werknemers moeten bijvoorbeeld periodiek gaan rapporteren over loonverschillen.
Tot slot krijgen werknemers inzicht in het gemiddelde salaris van werknemers die gelijkwaardig werk verrichten.
Van EU-lidstaten wordt verwacht dat de richtlijn uiterlijk 7 juni 2026 is geïmplementeerd in het nationaal recht.
Onregelmatigheidstoeslag
Indien je in de zorg in loondienst werkt, val je waarschijnlijk onder een cao waarin onregelmatigheidstoeslag (ORT) voorkomt. ORT is een toeslag op het brutoloon voor werk dat wordt uitgevoerd buiten de gangbare werkdagen en -tijden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het werken op zondagen, feestdagen, avonduren en nachtwerk.
De onregelmatigheidstoeslag kan variëren van 122% tot 160% van het normale bruto uurloon. Dankzij deze toeslag wordt het financieel aantrekkelijk om op onregelmatige tijden te werken.
Tijdens vakantie of verlof behoud je als werknemer het recht op uitbetaling van de onregelmatigheidstoeslag. Hiervoor wordt dan een gemiddelde berekend over de 6 maanden voorafgaand aan de vakantie of het verlof.
Uitstel 'Wet bedrag ineens'
Eerder leek het erop dat in juli 2025 het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens’ ingevoerd zou gaan worden. De ‘Wet bedrag ineens’ geeft deelnemers aan pensioenregelingen de mogelijkheid om een deel van hun opgebouwde pensioen in één keer op te nemen. Inmiddels is bekend geworden dat de beoogde inwerkingtreding van deze wet is uitgesteld.
Hulp nodig?
Heb je vragen over de toepassing van een van deze onderwerpen binnen jouw organisatie? Of wil je weten wat deze veranderingen betekenen voor jouw HR- en salarisprocessen? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op — we helpen je graag verder.
