Overslaan en naar de inhoud gaan
HRM-kennissysteem RAP

Altijd antwoord op een HRM-vraag

Bespaar tijd en empower uw medewerker met het HRM-kennissysteem RAP. U en uw medewerkers vinden eenvoudig en digitaal het antwoord op HRM gerelateerde vragen.

Kenmerken HRM-kennissysteem RAP

Via het HRM-kennissysteem RAP krijgen u en uw medewerkers digitaal inzicht in arbeidsvoorwaarden en aanvullende lokale regelingen die voor uw organisatie gelden.

Altijd antwoord op uw HRM vraag

Het HRM-kennissysteem RAP biedt niet alleen uitkomst voor de afdeling HRM, ook voor medewerkers binnen uw organisatie. In de medewerkersversie van RAP gaan zij zelf op zoek naar het antwoord op hun vraag. Als u of uw medewerkers het antwoord niet kunnen vinden, helpen gespecialiseerde arbeidsjuristen van de Helpdesk HRM u verder.

Wnra proof

Vanaf 1 januari 2020 vallen ambtenaren die werken bij gemeenten, waterschappen en provincies onder het burgerlijk recht. Het ambtenarenrecht is vanaf dan niet meer van toepassing. Met een abonnement op RAP weet u zeker dat u op 1 januari 2020 klaar bent voor de Wnra. Meer informatie over de Wnra vindt u op de kennispagina Wnra.

HRM-netwerk met vakgenoten

In de online omgeving van RAP heeft u toegang tot een digitaal HRM-netwerk. Hierin wisselen alle RAP-abonnees kennis en ervaring met elkaar uit. U kunt vragen stellen aan collega’s uit het hele land of discussiëren over een actueel HRM-onderwerp. Honderden HRM’ers zijn lid van dit netwerk in RAP en op het blog worden dagelijks berichten geplaatst. Zo bent u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Speciaal voor overheid en onderwijs

In RAP staan de actuele tekst van de CAR-UWO, de SAW (Sectorale Arbeidsvoorwaardenregeling Waterschapspersoneel), cao PO, cao VO en cao HBO. Bij wijzigingen passen we deze aan zodat u altijd beschikt over de meest actuele versie.

Het HRM-kennissysteem voor overheid en onderwijs

Het HRM-kennissysteem RAP biedt uitkomst voor HRM'ers en medewerkers binnen overheid en onderwijs. De actuele cao-tekst, en een populaire versie daarvan, is opgenomen voor gemeenten, waterschappen, politieke ambtsdragers, het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en hoger beroepsonderwijs. Ook lokale, sectorale of organisatie specifieke regelingen neemt u eenvoudig op in RAP. Zo krijgen u en uw medewerkers altijd het juiste antwoord op een HRM-vraag.

RAP voor gemeenten

In RAP Gemeenten is de actuele CAR UWO tekst opgenomen, inclusief een uitgebreide toelichting hierop. Aanpassingen in de CAR UWO tekst worden automatisch bijgewerkt in RAP. Hierdoor zijn de arbeidsvoorwaarden die gelden voor uw organisatie altijd actueel. Ruim 80% van de Nederlandse gemeenten maakt gebruik van RAP.

Wet Elektronische Bekendmaking

Vanuit de Wet Elektronische Bekendmaking (WEB) moeten gemeenten, veiligheidsregio’s, waterschappen en provincies al hun algemeen bindende voorschriften beschikbaar stellen. Met RAP kunt u met één druk op de knop gratis het gehele arbeidsvoorwaardenpakket van uw eigen organisatie publiceren via DROP. Uiteraard conform de richtlijnen van de Wet Elektronische Bekendmaking.


Uitlegvideo RAP voor gemeenten

RAP voor Waterschappen

In RAP Waterschappen is de actuele Sectorale Arbeidsvoorwaardenregeling voor de Waterschappen (SAW) opgenomen. Als de Unie van Waterschappen de SAW aanpast, worden de wijzigingen automatisch bijgewerkt in RAP.

Wet Elektronische Bekendmaking

Vanuit de Wet Elektronische Bekendmaking (WEB) moeten gemeenten, veiligheidsregio’s, waterschappen en provincies al hun algemeen bindende voorschriften beschikbaar stellen. Met RAP kunt u met één druk op de knop gratis het gehele arbeidsvoorwaardenpakket van uw eigen organisatie publiceren via DROP. Uiteraard conform de richtlijnen van de Wet Elektronische Bekendmaking. 


Uitlegvideo RAP voor Waterschappen

RAP voor Politieke Ambtsdragers

Binnen de overheid vormen politieke ambtsdragers een aparte categorie. Voor hen liggen de arbeidsverhoudingen vast in eigen rechtspositiebesluiten. In RAP Politieke Ambtsdragers vindt u het antwoord op vragen als ‘Ontvangt een oud-wethouder niet teveel wachtgeld?’ en ‘Moeten verhuiskosten van de burgemeester wel of niet worden vergoed?’. Vanzelfsprekend zijn de arbeidsvoorwaarden die in RAP Politieke Ambtsdragers zijn opgenomen altijd up-to-date en juridisch getoetst.


Uitlegvideo RAP voor Politieke Ambtsdragers

RAP voor Primair Onderwijs

In RAP PO staat de actuele tekst van de cao PO in digitale vorm. Door de lokale regelingen toe te voegen aan RAP heeft u de beschikking over uw complete digitale arbeidsvoorwaardenpakket. Ook het reglement Participatie- en Vervangingsfonds en tal van andere modules ontbreken niet in RAP. Een uitgebreide kennisbank met de meest gestelde vragen en antwoorden over uw arbeidsvoorwaarden maken het pakket compleet.

RAP voor Voortgezet Onderwijs

In RAP VO staat de actuele tekst van de cao VO. Door de lokale regelingen toe te voegen aan RAP heeft u de beschikking over uw complete digitale arbeidsvoorwaardenpakket. RAP voor het onderwijs wordt door een groeiend aantal voortgezet onderwijsorganisaties in Nederland gebruikt.

RAP voor HBO

RAP HBO is samen met een aantal van de grootste hogescholen in Nederland ontwikkeld. Het  geeft u volledig inzicht in uw actuele arbeidsvoorwaarden. In RAP HBO is de actuele tekst van de cao HBO opgenomen. Door gebruik te maken van RAP HBO weet u zeker dat u over betrouwbare en actuele informatie beschikt, die altijd up-to-date en juridisch getoetst is.


Uitlegvideo RAP voor Primair Onderwijs

Juridisch advies op maat

Als u complexe vraagstukken heeft, kunt u bij IJK terecht voor juridisch advies. Denk aan vraagstukken zoals:

  • ontslagtrajecten bij reorganisatie
  • een ontslagzaak met complexe casuïstiek
  • een sociaal plan
  • het vertegenwoordigen van de werkgever bij de Centrale Raad van Beroep of ander rechtscollege

Vraag een vrijblijvende demo aan

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met u in gesprek over het efficiënter en overzichtelijker maken van uw processen. Dit doen we met procesoptimalisatie, HR-analytics, personeelsplanning, salaris en arbeidsvoorwaarden of de gesprekkencyclus. Zo brengen we uw organisatie verder.