Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
26 juni 2020
Leestijd: 3 minuten
Thema: organisatieontwikkeling
Auteur: Ilse Elbers

Succesvolle onboarding op afstand

Geen handdruk op kantoor of een kennismaking met je collega’s bij de koffieautomaat. Ook bij IJK hanteren ze de richtlijnen van het RIVM en startte ik in april samen met zes mede-trainees vanuit huis. Een bijzondere ervaring noem ik het zelf. Ik blik al te graag terug op een zin uit het artikel ‘Belang onboarding zwaar overschat?’ van IJK: “Juist in dit digitale tijdperk ligt de meerwaarde van onboarding in het persoonlijke aspect.” Maar hoe behoud je dit persoonlijke aspect op afstand?

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2020-06/Trainees%20screenshot.jpg?itok=1gepXwMi

Persoonlijke aspect op afstand is lastig. Ook voor IJK was het een hele uitdaging om het onboarding programma te digitaliseren. In mijn online onboarding zijn er voor mij drie punten uitgesprongen waardoor ik het persoonlijk aspect heb ervaren bij IJK. Ik neem jullie hier graag in mee. 

Welkom! 

Op mijn eerste dag kreeg ik van de lokale bloemist een mooi boeket bloemen namens IJK. Iets wat ik totaal niet verwacht had. Een leuke manier om de eerste binding te leggen met IJK. Op mijn eerste werkdag ben ik een uur aanwezig geweest op kantoor. Vanwege de coronamaatregelen kon dit helaas niet langer zijn. In dit uur is ervoor gezorgd dat ik genoeg middelen had om thuis te starten met mijn traineeship. 

Zekerheid 

Best spannend om in dit coronatijdperk een overstap te maken van baan. Had ik deze overstap gemaakt als ik wist dat het aantal WW-uitkeringen de laatste twee weken van maart 66 procent hoger is dan in de eerste 11 weken van dit jaar? Als ik mijn vrienden en familie thuis had zien zitten omdat er te weinig werk is? Waarschijnlijk niet. Maar IJK heeft ons al vrij snel ‘gerustgesteld’ dat wij ons geen zorgen moesten maken over de voortgang van het traineeship. IJK erkende direct dat dit ook voor hen een nieuwe situatie is waarin zij ook nog hun weg moeten vinden. Het liefst hadden zij ook het traineeship vanuit kantoor laten plaats vinden om meer de verbinding te maken. Toch maken we er met zijn allen een goed begin van in dit vreemde tijdperk. 

Online kennismaken 

De eerste weken stonden in het teken van het kennismaken met IJK, de afdelingen en verschillende collega’s. Microsoft Teams is de tool die wij gebruiken om te communiceren met elkaar en met onze collega's. 'No shame' en die camera aan! De interactie was soms lastig in het begin, je kan immers niet met zeven trainees tegelijk praten. Al snel merkten we dat we meer interactie kregen door middel van een mentimeter, een quizvorm. De voorstelronde van mijn medetrainees kan ik dromen, maar het is leuk om te zien hoeveel interesse er in ons getoond wordt. In de agenda’s van onze collega’s wordt tijd vrij gepland om ons mee te nemen in het reilen en zeilen van IJK. Het is super leuk om te zien hoe enthousiast iedereen over zijn eigen vak is. 

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.