Terug

Hoe de WKR je kan helpen om personeel aan te trekken én te behouden

De enorme krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om creatief te zijn bij het werven én vervolgens binnenhouden van personeel. Het aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden speelt daarin een belangrijke rol. De verruiming van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) kan hierbij helpen.

Verhoging van de vrije ruimte 

Vanaf 1 januari 2023 verhoogt het kabinet de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) naar 3% over de eerste € 400.000,- van de loonsom. Door die verruiming van de vrije ruimte kunnen werkgevers meer besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers.

Werkgevers mogen zelf bepalen waar ze de vrije ruimte aan besteden, als die besteding maar voldoet aan de gebruikelijkheidstoets. Vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400,- per persoon per jaar beschouwt de belastingdienst in ieder geval als gebruikelijk. Overstijgt een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling dit bedrag? Dan mag de werkgever die belastingvrij geven als het in de organisatie of bedrijfstak gebruikelijk is dat een werknemer zoiets krijgt. 

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op een rij 

Waar moet je dan aan denken als het gaat om bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden die je tot op zekere hoogte kunt vergoeden of verstrekken binnen de vrije ruimte van de WKR?  

1. Maaltijdservice

Werknemers hebben aan het einde van een werkdag soms geen zin of tijd om een gezonde maaltijd te koken. Dan is het toch ideaal om een pasta of salade van de zaak mee naar huis te nemen? Een gezonde maaltijd draagt bovendien bij aan vitaliteit.  

2. Ontspanning tijdens en na het werk

Er zijn steeds meer mogelijkheden om bij te dragen aan een goede balans tussen werk en privé. Op het werk kan dat bijvoorbeeld door de inrichting van een fitnesszaal. Maar je kunt werknemers door middel van kortingen bij horeca, pretparken, de bioscoop of sauna ook de kans geven om tijd met vrienden en familie door te brengen. 

3. Smartwatch

Steeds meer werknemers hebben een vitaliteitstracker of smartwatch, een prijzige aangelegenheid. En daarom juist een leuke arbeidsvoorwaarde. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. De mogelijkheden om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aan te bieden zijn legio. Bedenk goed wat bij jouw organisatie of sector past. En weet dat het met de WKR mogelijk is om deze arbeidsvoorwaarden onbelast te verstrekken.