Terug

Integreren kun je leren

Ondanks de enorme groei van het gebruik van ERP-systemen die de gehele bedrijfsvoering omvatten (lees AFAS), blijft de wens/noodzaak bestaan voor individuele oplossingen voor specifieke thema’s. Denk hierbij aan administraties rondom het primaire proces zoals leerlingadministratie of zorgplanningssysteem of aan bredere thema’s zoals BI en analytics. Nu HR en bedrijfsvoering steeds sneller automatiseren, wordt integratie steeds belangrijker. Alle software moet gemakkelijk met elkaar communiceren om de individuele optimalisaties echt tot hun recht te laten komen.

Een applicatie-integratienetwerk is hier het antwoord op. Wanneer je nieuwe gegevens toevoegt aan een applicatie die is aangesloten op een dergelijk netwerk, worden de gegevens automatisch verdeeld over de aangesloten applicaties. Dit vermindert menselijke fouten, de noodzaak van handmatige tussenkomst en zorgt in het algemeen voor consistentie op al jouw platforms. Applicatie-integratie helpt bovendien om het probleem van informatiesilo's te verminderen. Dit geeft je de vrijheid en flexibiliteit om applicaties naar smaak te kiezen, zonder dat de efficiëntie en effectiviteit in gevaar komt.

API’s

Applicatie-integratie wordt gewoonlijk gedaan met behulp van API's. Een API (Application Programming Interface) is een pakket functies of regels waarmee een gebruiker kan verwijzen naar en interactie kan hebben met delen van een applicatie voor zijn eigen doeleinden. Dit zorgt voor controle en flexibiliteit voor de eindgebruiker, terwijl de oorspronkelijke makers hun applicatie zonder tussenkomst kunnen onderhouden. API's voor webapplicaties zijn erg populair geworden en essentieel voor verschillende taken vanwege de toename van mobiele applicaties en cloudgebaseerde software.

Middleware

Het gebruik van middleware is een van de meest gebruikelijke manieren om een architectuur voor applicatie-integratie op te zetten. Middleware is zo interessant omdat het efficiëntie kan toevoegen aan de workflow voor applicatie-integratie, vooral wanneer je te maken hebt met meerdere applicaties. Het systeem stelt gebruikers in staat om goed georganiseerd applicaties rechtstreeks met elkaar te laten communiceren. Dit betekent ook dat het onderhoud eenvoudiger wordt.

Misschien is dit item niet zo spannend als de meeste futuristische trends rondom HR en bedrijfsvoering, toch wordt het ook dit jaar weer aangestipt als belangrijk thema binnen visiebedrijf Gartner. Als je dieper op de integratiemogelijkheden ingaat voor de eigen organisatie, dan zal je merken dat er een wereld te winnen is.