De keuze van RAP: een menselijke arbeidsovereenkomst in de zorg
Eigenlijk is een arbeidsovereenkomst fantastisch. Je werknemer en jij hebben elkaar gevonden en spreken af dat jullie willen samenwerken. Als kers op de taart leggen jullie dit vast op papier. Leuk! Tenminste... als je werknemer er iets van begrijpt. En eerlijk is eerlijk: je struikelt zelf vast ook wel eens over die ingewikkelde juridische woorden uit “artikel 17.7a lid 2 sub d onder punt 4”. Eh. Watte?
Tijd om eens stil te staan bij de arbeidsovereenkomst die je gebruikt binnen je organisatie. Zijn alle afspraken die erin staan echt nodig? Dat taaie boetebeding - gebruik je het ooit? En de afspraak dat het Nederlands recht van toepassing is - dat is vaak toch automatisch al zo als je geen rechtskeuze maakt? Dit zijn zomaar twee voorbeelden waarvan wij ons afvroegen of ze nodig zijn in een arbeidsovereenkomst. Wij denken van niet.
Wij streven naar een arbeidsovereenkomst die past op één A4tje, die iedereen begrijpt én die er ook nog eens leuk uit ziet.
Aan de ene kant dwingt dit jou als werkgever om tot de kern te komen, moeilijke zinnen te vervangen voor duidelijke taal en overbodige afspraken te schrappen. Bovendien kun je de mooiste arbeidsvoorwaarden juist extra benadrukken. Aan de andere kant is het voor de werknemer veel leuker om zich in zijn arbeidsvoorwaarden te verdiepen als de arbeidsovereenkomst er kort, bondig en mooi uit ziet. Win-win, toch?
Inspiratiegids voor HRM in de gehandicaptenzorg en VVT
Meer weten? Bij RAP maakten wij een inspiratiegids speciaal voor HRM’ers in de gehandicaptenzorg en VVT. Echt iets voor jou dus! Het is een handvat om jouw arbeidsovereenkomsten onder de loep te nemen en te 'vermenselijken'. We geven je een kick-start met een modelovereenkomst, uitleg over wat er wel en niet in de arbeidsovereenkomst moet staan en een voorbeeld van hoe een leuke overeenkomst eruit kan zien.