Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
10 februari 2020
Leestijd: 3 minuten
Thema: organisatieontwikkeling
Auteur: Niels Noordeloos

Ontwerp je nieuwe HR-cyclus

Het nieuwe beoordelen, eigenaarschap en de continue dialoog: het zijn belangrijke thema’s voor veel HR-managers. Maar hoe geef je daar concreet invulling aan in jouw organisatie? Op deze en vele andere vragen gaf Stefan op de Woerd van Dialog antwoord tijdens de door IJK georganiseerde masterclass over de nieuwe HR-cyclus.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2020-02/Masterclass%20Ontwerp%20je%20nieuwe%20HR-cyclus%206-2-20.jpg?itok=GtRVd1dW

Diverse HR specialisten uit het onderwijs, de overheid en de zorgsector waren bij deze masterclass aanwezig. Stefan nam de groep mee in de succesfactoren en de meest gemaakte fouten bij het neerzetten van de cyclus. Ook analyseerden we in deelgroepen de individuele pijnpunten van de huidige cyclus bij de aanwezige organisaties. Daarna gingen de groepen aan de slag met het concreet ontwerpen van de HR-cyclus van hun eigen organisatie.

Als je een nieuwe HR-cyclus ontwerpt, zijn er vijf grote thema’s die bepalen hoe de cyclus eruit komt te zien:

1. Focus

Waar wil je dat het over gaat in de HR-cyclus? De essentie is dat het medewerkers helpt om zich in de dagelijkse praktijk te focussen op de belangrijkste zaken, zoals de organisatie- en teamdoelen, kernwaarden, competenties en de ontwikkeling en invulling van je functie of rol.

2. Eigenaarschap

In veel organisaties krijgen medewerkers en teams steeds meer autonomie. Het is daarom belangrijk om te bepalen bij wie het initiatief en de beslissingsbevoegdheid ligt voor de verschillende elementen van de HR-cyclus, zoals doelen bepalen en toewijzen, feedback vragen en het initiëren van gesprekken.

3. Beoordelen en belonen

Dit is misschien wel het meest beladen onderwerp van de HR-cyclus vanwege het woord ‘beoordelen’. Tijdens de masterclass gebruiken we daarom het woord evaluatie. Als organisatie kan je spelen met de hoeveelheid evaluaties, maar ook met de feedback rondom de medewerker die je daarin verwerkt. De cruciale vraag hierbij is of je een koppeling legt tussen de evaluatie en de beloning. Er zijn organisaties waar dit los van elkaar bestaat.    

4. Transparantie

Om de samenwerking tussen mensen te bevorderen, is het nuttig om inzichtelijk te maken waar mensen aan werken, wat ze willen ontwikkelen en hoe ze ervoor staan. Maar in hoeverre wil je daadwerkelijk transparantie toepassen op de doelen en voortgang van medewerkers, persoonlijke reflecties en ontvangen feedback?

5. Aan de slag

Zodra de focus van de HR-cyclus is bepaald, is het zaak dat medewerkers hier in de praktijk mee aan de slag gaan. Dit kun je doen door medewerkers te stimuleren om de voortgang bij te houden, feedback te vragen en gesprekken met elkaar te voeren. Om te zorgen dat dit ook echt gebeurt, kun je hen ondersteunen met tooling, bijvoorbeeld de PerformanceManager van IJK. 

Al met al een inspirerende dag waarbij de aanwezigen duidelijke handvatten kregen om de nieuwe HR-cyclus in te praktijk te brengen. Wil je ook met jouw eigen HR-cyclus aan de slag, neem dan gerust contact met ons op.

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.