Terug

Hoe maak ik van mijn organisatie een skills-based organisatie?

Organisaties die erin slagen om skills (vaardigheden) te koppelen aan de organisatiedoelen én aan de ontwikkelmogelijkheden voor medewerkers, zijn de organisaties van de toekomst. De nieuwe generatie medewerkers hecht een groot belang aan persoonlijke groei en werkgeluk. En in de huidige arbeidsmarkt hebben zij de werkgever bijna voor het kiezen. Daarom is het extra belangrijk te laten zien dat jouw organisatie écht die kansen biedt. Met een skills-based organisatie kan dat.

HR_automation_tools

Stappenplan voor een skills-based organisatie

Maar hoe maak je van jouw organisatie een skills-based organisatie? Volledig skills-based werken grijpt in in het fundament van HR; van functiehuis, werving en selectie, gesprekkencyclus, interne mobiliteit tot aan beloningssysteem, alles gaat op de schop. Het advies is: begin klein. Leg de focus op dat deel van de organisatie waar je de grootste commitment en impact verwacht. Met dit stappenplan helpen we je op weg.

1.    Identificeer de benodigde skills: Begin met het vaststellen van de vaardigheden die cruciaal zijn voor het succes van je organisatie. Dit kunnen technische vaardigheden zijn, maar ook soft skills zoals  leiderschapskwaliteiten die relevant zijn voor verschillende functies en rollen. Sommige HR-, learning-, of talentmanagementsystemen bevatten al een skills set (vaardigheden systematiek), maak daar vooral gebruik van. Let ook op mogelijke toekomstige behoeften van de organisatie.

2.    Maak een vaardighedenmatrix: Ontwikkel een gestructureerde matrix waarin de vereiste vaardigheden voor elke functie of rol worden gedefinieerd. Dit helpt bij het creëren van een gemeenschappelijk begrip over vaardigheden. Je gebruikt het in de volgende stap om het verschil tussen aanwezige en benodigde vaardigheden en daarmee het ontwikkelpotentieel zichtbaar te maken.

3.    Voer een vaardigheidsbeoordeling uit: Koppel de matrix aan de huidige medewerkers en beoordeel zo de sterke punten en ontwikkelbehoeften. Gebruik hierbij bijvoorbeeld zelfevaluaties, peer-beoordelingen, gesprekken met managers of eventueel externe assessments.

4.    Investeer in vaardigheidsontwikkeling: Ontwikkel programma's en initiatieven die gericht zijn op het verbeteren en ontwikkelen van vaardigheden binnen jouw organisatie. Dit kan bestaan uit (online) trainingen, coaching, mentorschap of social learning. Koppel bijvoorbeeld ervaren medewerkers aan minder ervaren collega's.

5.    Aanpassen en monitoren: Herzie functiebeschrijvingen en -evaluaties. Pas de traditionele functiebeschrijvingen aan om de nadruk te leggen op vaardigheden in plaats van alleen taken en verantwoordelijkheden. Ontwikkel prestatiebeoordelingssystemen die de ontwikkeling en toepassing van vaardigheden belonen en erkennen. Vergeet niet om de vaardighedenmatrix te onderhouden.

6.    Creëer een cultuur van continue ontwikkeling: Stimuleer en ondersteun een cultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om voortdurend hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe vaardigheden te verwerven. Moedig kennisdeling en samenwerking aan, en bied digitale en analoge mogelijkheden voor medewerkers om hun vaardigheden in verschillende contexten toe te passen.

Eén taal voor skills en vaardigheidsontwikkeling

En misschien wel het belangrijkste: Geef het goede voorbeeld. Leiders binnen de organisatie moeten het belang van skills-based werken benadrukken door zelf actief betrokken te zijn bij vaardigheidsontwikkeling. Een gemeenschappelijk begrip over vaardigheden helpt daarbij; spreek één taal. Houd de communicatie open en zorg ervoor dat medewerkers betrokken zijn bij het proces. Zij moeten begrijpen waarom skills-based werken belangrijk is en hoe het hen en de organisatie ten goede komt.

Wil jij meer lezen over talentmanagement in een skillsbased organisatie? Bekijk dan ook dit artikel.

Hoe kan IJK helpen?

Bij IJK helpen we je met verschillende oplossingen op het gebied van talentmanagement; van AFAS e-learning integratie tot volledige talentoplossing. Zoek je een kant en klare oplossing om met jouw organisatie skills based te gaan werken? Dan is de talentmanagementoplossing van Cornerstone iets voor jou! De uitgebreide skills set van Cornerstone vormt de rode draad door de hele software. In de Nederlandse publieke sector heeft IJK een uniek partnerschap met Cornerstone, wereldwijd markleider op het gebied van talentoplossingen. IJK kan je dus  zeker verder helpen op het gebied van talentmanagement, Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.