Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
3 juni 2021
Leestijd: 2 minuten
Thema: salaris en arbeidsvoorwaarden
Auteur: Guus Leenen

Coronamaatregel vaste reiskostenvergoeding verlengd

Ons kabinet heeft de coronamaatregel met betrekking tot het doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 oktober 2021. Het is nu nog niet duidelijk wat de maatregelen na deze datum worden. Een verlenging behoort zeker tot de mogelijkheden. Dit is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen met betrekking tot corona.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2021-01/IJK_8716_v2.jpg?itok=avwKgp0h

Voorwaarden verlengde maatregel

Als al vóór 13 maart 2020 een onvoorwaardelijk recht bestond op een vaste reiskostenvergoeding, dan mag deze tot 1 oktober ongewijzigd doorbetaald worden. 

Beoordeling 2021

Voor 2021 zijn er grofweg drie mogelijkheden; De werkgever maakt gebruik van de verlengde maatregel, past de normale vaste reiskostenvergoeding toe of vergoedt op basis van declaratie.

Verlengde maatregel

Maakt een werkgever gebruik van de verlengde maatregel? Dan kan de vaste reiskostenvergoeding doorbetaald worden als aan de hiervoor beschreven voorwaarden wordt voldaan. 

Normale vaste reiskostenvergoeding

Maakt een werkgever geen gebruik van de verlengde maatregel of wordt niet voldaan aan de voorwaarden? Dan moet voor iedere werknemer op de normale manier beoordeeld worden of er voldoende gereisd wordt naar de vaste werkplek. Als er voldoende wordt gereisd, dan is een vaste vergoeding op basis van 214 reisdagen mogelijk. 

Let op! Het is op dit moment niet bekend welke voorwaarden het kabinet stelt aan eventuele vervolgmaatregelen. En het is niet bekend of het wel of niet mogen toepassen van deze eventuele vervolgmaatregelen afhankelijk is van het wel of niet gebruik maken van de verlengde maatregel. Het kabinet komt hier in januari op terug.

Declaratie

Kiest een werkgever niet voor bovenstaande opties of is dit niet mogelijk? Dan kan een werkgever op declaratiebasis reiskosten vergoeden. Eventueel kan gekozen worden voor een vaste reiskostenvergoeding op basis van nacalculatie.

Lees meer over de vaste reiskostenvergoeding in het artikel 'Hoe zit het nu met thuiswerken en reiskosten.
 

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.