Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
19 juli 2019
Leestijd: 4 minuten

Een goed begin is het halve werk

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. En dat geldt niet alleen voor de medewerker, zeker ook voor de werkgever. Daarom is onboarding erg belangrijk om als bedrijf nieuwe medewerkers meteen aan je te binden. Tijdens mijn sollicitatieprocedure liet IJK meteen zien dat ze daar goed in zijn

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2019-07/IJK_7504.jpg?itok=gaper25E

Peter van der Vleuten, adviseur software & services, is sinds 1 juni bij IJK in dienst. Hij deelt zijn ervaring over de sollicitatieprocedure bij IJK en zijn kijk op onboarding.

Het eerste contact

Via LinkedIn zag ik toevallig de leuke vacature bij IJK. Vol enthousiasme klikte ik op de link naar de WerkenBij-site van Driessen Groep. Niet wetende dat ik meteen geconfronteerd zou worden met een onderdeel van de software waar ik later mee te maken zou gaan krijgen. Een nette website met duidelijke taal en een fijne tone of voice. En had ik Driessen ook niet bij PSV voorbij zien komen? Ergens voelde het bedrijf dus al bekend aan. 

Ik diende mijn motivatiebrief in via de WerkenBij-site en voelde meteen de spanning toen ik op de verzendknop klikte. Heb ik alles wel duidelijk verwoord in mijn brief? Had ik mijn hobby’s toch niet op mijn cv moeten zetten? Ik had er al meer tijd aan besteed dan verwacht en was blij dat de brief eindelijk ‘de deur uit’ was. Het aanleveren van mijn motivatiebrief en cv verliep vlot, dus nu hopen op een positieve reactie.

Belletje

Een paar dagen later eindelijk het verlossende belletje: ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Meteen een datum geprikt en een duidelijke uitleg over de vervolgstappen. Altijd fijn om te weten waar ik aan toe ben. Een week later tijdens het eerste sollicitatiegesprek ga ik samen met mijn manager koffie halen, om maar meteen te zien waar het restaurant is. Een indrukwekkend pand, vriendelijke medewerkers en een fijne sfeer; stiekem zag ik mezelf hier al achter een bureau zitten. Het gesprek verliep vlot, (iets te) veel praten, maar vooral het dieper ingaan op mij als persoon stond centraal. Conclusie van het gesprek: ze zien me graag terug!

Snel handelen

Na het gesprek op vrijdagmiddag zat ik met een lekker gevoel in de auto naar huis en werd ik meteen verrast met een telefoontje door mijn manager. Het gevoel was goed, dus planden we maar meteen een afspraak in voor maandag. Het tweede gesprek was met twee directe collega’s. Een sollicitatiegesprek met toekomstige collega’s, tegenwoordig een trend in de sollicitatiewereld, is ook een voorbeeld van de open sfeer bij IJK. Het NRC laat zien dat zo’n gesprek belangrijk is voor het beoordelen van zowel de ‘hard skills’ als de ‘soft skills’ van de nieuwe medewerker. Meteen weer een bewijs dat IJK hard aan de weg timmert op het gebied van professionaliteit, daar wil ik graag bij horen!

Welkom bij het team!

Een dag na het tweede sollicitatiegesprek belde mijn manager: we willen je graag bij ons team! Een prettig derde sollicitatiegesprek met een van de directeuren van IJK volgde, waarna het goede nieuws kwam: ik ben aangenomen! In een korte tijd kwam ik dus precies terecht op de plek waar ik vanaf het eerste contactmoment wilde werken. Om maar meteen met mijn neus in de boter te vallen stond er de week voorafgaand aan mijn startdatum ook al een teambarbecue gepland waar ik bij mocht aansluiten. Meteen een prettige kennismaking in een informele sfeer met mijn nieuwe directe collega’s. 

Alle informatie die benodigd was voor het contract kon ik gemakkelijk digitaal aanleveren. De voortekenen waren erg goed, dus met veel plezier ben ik een week later de uitdaging aangegaan. Mijn eerste werkweek was spannend, maar die spanning namen nieuwe collega’s door hun enthousiasme volledig weg. Het werd een week waarin ik veel nieuwe mensen leerde kennen en door de goede voorbereiding van mijn inwerkperiode vond ik snel mijn draai.

Werkgelukkig

Naast onboarding staat dus ook de employee experience bovenaan bij Driessen Groep. Tijdens mijn eerste weken in mijn nieuwe baan zie ik duidelijk dat de medewerker hier centraal staat. Werken bij IJK is een keuze waar ik tot op het moment van schrijven nog steeds erg gelukkig mee ben.

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.