Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
18 mei 2020
Leestijd: 2 minuten
Thema: organisatieontwikkeling
Auteur: Niels Noordeloos

Corona-virus wordt katalysator voor e-learning

Van medewerkers wordt nu, en waarschijnlijk ook in beperkte mate in de toekomst, verwacht om voornamelijk thuis te werken. Dagelijkse arbeidsroutines zijn omgegooid en er ontstaat een steeds veranderend “nieuw normaal”. In een onlangs verschenen marktanalyse sprak ABN-AMRO de verwachting uit dat er in deze nieuwe arbeidssituatie een enorme toename zal zijn van e-learning; het leren door middel van elektronische hulpmiddelen zoals een computer, tablet of smartphone.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2020-05/IJK_9273.jpg?itok=Zga-1CXs

Een groeiende groep organisaties maakt gebruik van de NOW-regeling. Dit aantal kan volgens minister Koolmees oplopen tot 100.000 á 150.000 ondernemingen, waarbij je al snel praat over anderhalf miljoen werknemers. De verwachting is dat een deel van de werkgevers hun medewerkers zal vragen om hun arbeidstijd voor een deel op te vullen met e-learning. Er ontstaat namelijk ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Leren & ontwikkelen als thema

Het klinkt misschien tegenstrijdig; organisaties hebben toch wel iets anders aan hun hoofd? Maar juist nu, in een tijd waarin het uiterste wordt gevraagd van organisaties en hun medewerkers, is het belangrijk om goed vooruit te kijken en wendbaar te blijven. Het thema leren en ontwikkelen is hiermee onlosmakelijk verbonden. 

Denk daarbij maar eens aan de veranderingen op korte termijn. Langzaam zullen kantoorgebouwen weer opengaan en moeten de medewerkers van Nederland zich daar binnen coronaproof gedragen. Een ideale manier om hierover kennis over te dragen, is een e-learning. 

E-learning biedt ondersteuning

Maar ook voor de middellange termijn komen er veranderingen aan. De verwachting bestaat dat binnen organisaties takenpakketten verschuiven waardoor bepaalde functies verdwijnen of anders worden ingevuld. Ook hierbij kan e-learning goede ondersteuning bieden.    

Van offline naar online

De verdere verwachting van ABN-AMRO is dat werkgevers straks, bij het evalueren van de corona-crisis, hun opleidingsbeleid reorganiseren en stroomlijnen. Meer bedrijven starten een afdeling Learning & Development (L&D) en zetten overzichten van het opleidingsaanbod op hun bedrijfsintranet. De mix van online - trainingsuren en fysiek contact wordt per cursist beter uitgebalanceerd en over het geheel gezien meer verschuiven richting online.

Meer informatie

Wil je met jouw organisatie ook professioneel aan de slag met e-learning? En werk je ook met AFAS? Lees meer over de e-learningmodule op onze website of vraag een demo aan. 
 

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.