Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
12 juni 2018
Leestijd: 3 minuten
Thema: e-hrm
Auteur: Bart de Koning

Systeembeheersing essentieel voor AFAS succes

De samenleving digitaliseert in rap tempo. Dat maakt dat medewerkers bepaalde verwachtingen hebben, ook voor interne bedrijfsprocessen. Gelukkig zien we in de publieke sector steeds meer organisaties die gebruik maken van de krachtige software van AFAS. De implementatie van AFAS is binnen afzienbare tijd gerealiseerd, maar daarna begint het pas: het gebruik en beheer van AFAS.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2018-06/IJK_8703.jpg?itok=arTh1_p0

Vroeger en nu

‘Vroeger’ kon je jaren vooruit met de inrichting van een salarissysteem. De medewerkers logde nooit in op het systeem en de salarisadministrateur muteerde / controleerde waarna de loonstroken netjes uit de printer kwamen rollen. Wanneer je werkt met AFAS gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Medewerkers krijgen toegang tot een volwaardig HRM/ERP systeem waarmee vrijwel alle processen gedigitaliseerd kunnen worden. Het maken van de digitaliseringsslag betekent wel dat er één rol heel belangrijk wordt: de functioneel beheerder. En juist die functie wordt onderschat door veel organisaties!

Functioneel beheer

De functioneel beheerder heeft een sleutelfunctie binnen de organisatie. Medewerkers maken actief gebruik van AFAS, een goed werkend systeem kan daarom tijdwinst opleveren, betrokkenheid bij medewerkers creëren en van grote waarde zijn voor de interne profilering van HR en bedrijfsvoering. Correct onderhoud, naleving van een uniforme inrichting en doorlopende optimalisatie zijn belangrijke taken van een functioneel beheerder. In de praktijk zien we helaas dat functioneel beheer vaak niet de aandacht krijgt die het verdient. Het wordt ondergebracht bij medewerkers die nog wat tijd over hebben en geen affiniteit hebben met systemen. Doodzonde! Een goede functioneel beheerder is goud waard voor de organisatie.

Gebruik AFAS

Niet iedereen hoeft het kennisniveau te hebben van een functioneel beheerder. Toch moet ook een HRM, salaris of finance professional over voldoende kennis beschikken om de dagelijkse werkzaamheden goed en efficiënt te kunnen uitvoeren. We zouden het vreemd vinden om in de tweede versnelling over de snelweg te rijden. Toch zien we in de praktijk veel professionals die lang niet alles uit AFAS halen, terwijl ze de software dagelijks gebruiken.

Gebruikt jouw organisatie de software van AFAS? Zorg dan dat de medewerkers continu blijven leren over systeemgebruik. Door het toepassen van simpele handigheidjes bespaar je al snel minuten per dag, uren per week en dagen per jaar. Maar misschien nog belangrijker: medewerkers zijn gelukkiger doordat ze het gevoel hebben dat ze hun tijd kunnen besteden aan waarde toevoegende zaken. 

In de whitepaper 'Van workload naar workflow' lees je meer over hoe om te gaan met functioneel beheer en hoe je meer uit de bestaande systemen kunt halen.

Onze rol

Wil je weten of jouw organisatie het maximale uit AFAS haalt of zoek je naar specifieke oplossingen? Kijk eens op onze pagina AFAS consultancy of bij de AFAS procesversnellers voor meer informatie. En ook onze AFAS experts helpen je graag.

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.