Terug

Btw in AFAS optimaliseren voor zorg en onderwijs

Maak je administratie overzichtelijker en houd meer tijd over voor wat echt telt. Werk je in de gezondheidszorg of het onderwijs? Dan weet je dat btw-afhandeling net even anders werkt dan in het reguliere bedrijfsleven. Deze sectoren zijn namelijk vrijgesteld van btw. Dit betekent dat over hun diensten en goederen geen btw wordt gerekend, maar dat zij ook geen btw mogen terugvorderen over hun kosten en inkopen. Deze btw drukt dus direct op de kosten. Toch hebben veel van deze organisaties een (klein) deel belaste omzet, waardoor zij in sommige gevallen wél (gedeeltelijk) btw mogen terugvorderen. Gelukkig is er goed nieuws; met de nieuwste mogelijkheden in AFAS kun je dit proces sterk vereenvoudigen.

BTW complexiteit in beeld

Voorheen moest je voor elke combinatie van btw-percentages en terugvorderscenario’s aparte btw-codes aanmaken. Denk aan 21%, 9%, verlegd binnenland of EU, import van buiten de EU, gecombineerd met niet-verrekenbaar, pro-rata of volledig verrekenbaar. Als je met meerdere pro-ratapercentages werkte, liep het aantal btw-codes al snel flink op. Niet alleen tijdrovend, maar ook foutgevoelig. Bovendien is het terugvorderingsscenario iets wat je intern bepaalt. Je kunt het dus niet rechtstreeks afleiden uit een factuur en dat maakte het boeken extra lastig.

Nieuwe werkwijze vanaf Profit 3

Met de introductie van Profit 3 is dat verleden tijd . Je kunt nu werken met:

  • slechts één btw-code per btw-scenario;
  • slechts één btw-terugvordercode per terugvorderscenario.

Bij het boeken van een inkoopfactuur worden de btw-code en de btw-terugvordercode los van elkaar ingevoerd. Hierdoor wordt het aantal benodigde btw-codes sterk teruggebracht en wordt het proces overzichtelijker.

Minder klikken, meer overzicht

AFAS biedt daarnaast slimme standaardinstellingen. Zo kun je btw-terugvordercodes vooraf vastleggen op bijvoorbeeld een kostenplaats of project. De btw-code zelf wordt automatisch afgeleid op basis van de factuur of de grootboekrekening. Resultaat? Minder handmatig werk, minder kans op fouten.

Wat levert dit jouw organisatie op?

Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om je btw-administratie efficiënter in te richten. Denk aan:

  • minder btw-codes = minder onderhoud en foutkans;
  • een overzichtelijker boekingsproces;
  • tijdwinst bij de verwerking van facturen;
  • voor organisaties met een complexe btw-structuur, of meerdere pro-ratapercentages, is dit een waardevolle stap richting eenvoud en controle.

Wil je dit ook slim inrichten?

Bij IJK helpen we je graag om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden in AFAS. Samen kijken we hoe jouw btw-codestructuur eenvoudiger en efficiënter kan.