Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
29 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten
Thema: salaris en arbeidsvoorwaarden

Vraag de zorgbonus op tijd aan

Personen werkzaam in de sector Zorg en Welzijn (zorgprofessionals) die tijdens de coronacrisis een bijzondere prestatie leverden ontvangen vanuit het kabinet een zorgbonus. Bij de bijzondere prestaties moet je denken aan het vervangen van collega’s of het uitvoeren van extra uren of taken om risicoverspreiding te voorkomen. De overheid spreekt haar waardering hiervoor uit.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2020-10/IJK_7962.jpg?itok=suarxw9I

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een Handreiking voor de zorgbonus COVID-19 opgesteld. In dit begeleidend document is terug te vinden welke zorgprofessional in aanmerking komt voor de bonus, de hoogte van de bonus en het afbakeningscriterium. 

Vraag de subsidieregeling tijdig aan 

Eerder werd gesteld dat zorgaanbieders tot 30 oktober bij de Rijksoverheid de subsidieregeling kunnen aanvragen. Het laatste nieuws is dat de aanvraag periode verlengd is tot vrijdag 6 november.*

De hoogte van de bonus betreft € 1.000,00 per zorgprofessional. De bonus is belastingvrij en telt niet mee voor de toeslagen van de medewerker.

Samengevat kunnen zorgaanbieders een bonus verstrekken als de zorgprofessional:

  • in de periode 1 maart 2020 tot 1 september 2020 een uitzonderlijke prestatie leverde;
  • op basis van arbeidsovereenkomst of als derden is ingezet (bv. ZZP’er/uitzendkracht);
  • zorg verleende aan patiënten/cliënten met COVID-19 en/of bijdrage leverde aan de strijd tegen COVID-19;
  • maximaal tweemaal modaal verdient bij voltijd dienstverband (afbakeningscriterium van max € 73.000,00). Voor ZZP’ers en uitzendkrachten zijn maximale uurtarieven bepaald.

De hoogte van de bonus bedraagt € 1.000,00 netto. Voor het toekennen van de bonus zijn bovenstaande criteria van de regeling leidend, niet het werken in deeltijd.

Verwerking in de administratie

De bonus komt ten laste van de vrije ruimte in de WKR. Als de vrije ruimte wordt overschreden moet er 80% eindheffing worden berekend. Voor de te betalen eindheffing kan de zorgaanbieder een compensatie aanvragen. Mocht achteraf blijken dat de vrije ruimte niet volledig is benut, dan moet de compensatie eindheffing terugbetaald worden. Voor derden betreft de eindheffing 75%. De uitbetaling aan derden moet in de financiële administratie opgenomen 

Toekenning & uitbetaling zorgbonus

De subsidie is tot 30 oktober 2020 aan te vragen. Dienst Uitvoering en Subsidies ontvangt veel vragen over de bonus en kunnen daarom niet snel antwoorden op vragen. Bij twijfel is het advies om de subsidie aan te vragen.  De maximale doorlooptijd van de behandeling van de subsidieaanvraag is maximaal dertien weken, mits de aanvraag op tijd en volledig is ingediend. 

Na de toekenning heeft de zorgaanbieder vijf maanden de tijd om de zorgbonus uit te betalen. Diverse zorgaanbieders kiezen ervoor om de bonus voor te schieten, zodat de zorgprofessionals dit jaar nog de bonus ontvangen.

* De uiterlijke aanvraagdatum is (op moment van schrijven) nog niet aangepast op de site van de Rijksoverheid en de Dienst Uitvoering Subsidies.

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.