Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
14 april 2020
Leestijd: 2 minuten

ABP en de coronacrisis

Mogelijk zit je als werkgever of als werknemer vanwege de coronacrisis met vragen over het pensioen of de dienstverlening van het ABP in deze periode. Hieronder verhelderen we een aantal zaken.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2020-04/AdobeStock_331760776_0.jpeg?itok=K528T7ac

Is het ABP op dit moment goed bereikbaar?

Het ABP is op werkdagen tussen 8:00 en 17:30 gewoon bereikbaar voor vragen van werknemers en werkgevers. Dit kan telefonisch, via de chatbot of andere gebruikelijke social media-kanalen. Ook via de e-mail is het mogelijk om als werkgever contact te leggen met Relatiebeheer of de eigen relatiemanager.

Heeft de coronacrisis invloed op de pensioenbetalingen?

Nee, de pensioenbetalingen aan pensioengerechtigde werknemers vindt op de gebruikelijke momenten plaats. Dit geldt voor zowel het ouderdomspensioen als het nabestaanden- of het arbeidsongeschiktheidspensioen. De betaalmomenten staan voor het hele kalenderjaar op de site van het ABP opgesomd.

Heeft werktijdverkorting invloed op de pensioenopbouw?

Nee, werktijdverkorting heeft geen invloed op de pensioenopbouw van de werknemer. De werkgever is op grond van artikel 7:628 lid 1 BW verplicht het loon door te betalen, ook als de werknemer de overeengekomen arbeid niet heeft verricht in een situatie waaraan de werknemer niets kan doen. De coronacrisis is een dergelijke situatie.

Verzorgt het ABP nog voorlichtingsbijeenkomsten of evenementen?

Nee, dergelijke bijeenkomsten zijn op grond van de richtlijnen van de overheid tot nader bericht geannuleerd.
Neemt de kans op kortingen op het pensioen voor deelnemers en uitkeringsgerechtigden toe?
De coronacrisis zorgt voor veel onrust op de diverse beurzen. Het vertrouwen van beleggers neemt door het coronavirus zienderogen af. Dit heeft zijn weerslag op de waarde van de beleggingen. Het ABP is voor een groot deel hiervan afhankelijk. De waarde van de ingelegde pensioengelden daalde in de eerste coronamaand aanzienlijk. Pensioenkortingen vormen een realistisch scenario.

Wat als een werkgever moeite heeft met het afdragen van de premie?

Als je als werkgever door de coronacrisis de pensioenpremie niet meer kunt betalen, meld je dan bij het ABP. Binnen de wettelijke ruimte bekijkt het ABP of individuele betalingsafspraken mogelijk zijn.

Hoe verloopt de pensioenopbouw tijdens onbetaald verlof?

Als jouw werknemer met onbetaald verlof gaat, loopt de pensioenopbouw normaal gesproken gewoon door. De werkgever maakt met de werknemer afspraken over de verdeling van de pensioenpremie zoals voorgeschreven in de cao.

Hoe zit het met de pensioenopbouw als ik mijn werknemer toe sta tijdelijk in het ziekenhuis te gaan werken?

Gaat jouw werknemer elders werken en bouwt hij daardoor pensioen op dan stopt de pensioenopbouw bij het ABP voor het deel dat de werknemer elders is gaan opbouwen. Hij moet dit aan jou, als werkgever, doorgeven.
 

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.