Overslaan en naar de inhoud gaan
over IJK

Klantverhalen

Nieuwsgierig naar hoe bedrijven onze software gebruiken? Of hoe zij hun administratie uit handen hebben gegeven? Onze software en services worden binnen veel verschillende branches in de praktijk toegepast. Lees de ervaringen van verschillende organisaties in onderstaande verhalen.

Dichterbij

Stichting Dichterbij zocht goede functioneel beheerders die de applicaties en het proces snappen. Gezien de schaarste op de markt een moeilijke zoektocht. De oplossing? Dichterbij startte samen met IJK een traineeship voor het zelf opleiden van functioneel beheerders.

Stefan Jansen, Coördinator functioneel beheer bij Dichterbij, benadrukt het belang van goed functioneel beheer binnen zijn organisatie. “ICT wordt steeds belangrijker voor de zorgverlening. De systemen moeten de zorgverleners die zorg dragen voor een beter leven van de cliënt of patiënt ondersteunen.”

Werken en leren

Trainees Zorah en Naufal helpen bij het goed laten draaien van deze systemen. Inmiddels zitten zij al meer dan een half jaar in het traineeship voor functioneel beheerder. Dit betekent drie dagen bij Dichterbij op de werkvloer en twee dagen bij IJK voor opleiding.

Stefan: ”In het begin was het even wennen. Want beide trainees waren geen functioneel beheerders en kenden de applicatie en de organisatie nog niet. Begeleiding was in het begin dan ook echt cruciaal. Zowel vanuit de trainers van IJK als vanuit Dichterbij.”

Naufal, Stefan en Zorah
Van links naar rechts Naufal, Stefan en Zorah

Direct een bijdrage leveren

Zorah: “Voordat je de applicatie kent, ben je een paar maanden verder. Maar in een vrij korte periode leer je heel veel. Daarnaast merkte ik dat ik met mijn frisse kijk kritisch of anders naar processen keek. Dat gaf aanleiding voor interessante sparringsessies. Hoe doen jullie dit nou? Waarom is dat op deze manier? En is het wel logisch om het zo te doen?”

“We kregen vragen waar we nooit over nagedacht hadden. Dat heeft ons direct veel gebracht”, vult Stefan aan.

Snelle (persoonlijke) ontwikkeling

Stefan: “Door de training en begeleiding zie je dat de trainees grote sprongen maken in vergelijking met andere collega’s. De training is namelijk niet alleen gericht op de kennis van AFAS, maar ook op persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van assertiviteit en onderhandelen. De rol van functioneel beheerder is, net als bij vele andere bedrijven, binnen Dichterbij in de laatste jaren sterk veranderd. Steeds vaker krijgen en nemen ze een meer adviserende rol.”

Michael Choi, businessconsultant bij IJK, verzorgt de opleiding vanuit IJK. Hij geeft de knoppentraining zoals hij het zelf noemt, brengt kennis bij over HRM thema’s (hard skills) en coacht op vaardigheden en gedrag (soft skills). “De combinatie van soft en hard skills maakt dit opleidingstraject uniek en in mijn ogen compleet. Hierdoor draaien de trainees na enkele maanden al volledig mee in de organisatie.”

Samen sterk

Stefan: “Onze samenwerking met IJK is heel goed. Dit komt doordat we elkaar blijven opzoeken. We kijken vaak terug naar wat er gebeurt met de trainees zelf en met de processen. Hoe zorgen we er samen voor dat de mensen het goed kunnen oppakken? Blijven afstemmen is cruciaal.”

Naufal: “Ik heb zelf geen ICT achtergrond, maar ik heb bedrijfskunde met specialisatie HR gestudeerd. Dus voor mij is het allemaal nieuw. Maar er is genoeg ruimte voor ontwikkeling, om jezelf te verbeteren, de organisatie te leren kennen en meer kennis te krijgen over wat functioneel beheer nu precies inhoudt. Iedereen heeft baat bij dit traineeship. IJk heeft een mooie opdracht, Dichterbij heeft straks twee goed opgeleide functioneel beheerders en wij krijgen de kans om onszelf te ontwikkelen op een gebied waar wij geen achtergrond in hebben. Win, win dus!”

Eind 2019 eindigt het traineeship en mogen we spreken over goed opgeleide functioneel beheerders. Dichterbij neemt Zorah en Naufal na de afronding van het traineeship in dienst.

Bent u nieuwsgierig geworden of gaat u van start met dit traineeship? Begeleider Stefan, de trainees Zorah en Naufal en opleider Michael geven de volgende tips mee:

  • Reserveer tijd voor begeleiding
  • Maak een inwerkprogramma. Denk na over de inhoud die je wilt overbrengen van de organisaties en van de werkprocessen van de afdeling waar de trainee terechtkomt.
  • Geef de trainees de tijd. Laat ze niet meteen in de live omgeving werken.
  • Evalueer elke maand de voortgang en bespreek de verwachtingen met elkaar.

Over Dichterbij

Dichterbij biedt zorg en ondersteuning op maat aan mensen met een lichte verstandelijke beperking of ernstige meervoudige beperkingen. De processen en systemen ondersteunen deze dienstverlening. Dichterbij telt 4.000 medewerkers, meer dan 120 verschillende applicaties en 10 functioneel beheerders. AFAS is als financieel en HRM pakket een van de belangrijkste systemen binnen Dichterbij.

"We kregen vragen waar we nooit over nagedacht hadden. Dat heeft ons direct veel gebracht."

Stefan Jansen

Coördinator functioneel beheer

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.