Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
18 maart 2018
Leestijd: 2 minuten
Thema: strategische personeelsplanning

SPP & HR-analytics: de som is meer dan het geheel der dingen

Strategische personeelsplanning is pas echt van toegevoegde waarde voor de organisatie als dit gecombineerd wordt met HR-analytics. De HRM Barometer van vorig jaar liet zien dat dit nog te weinig gebeurt. Tijd om te onderzoeken waar de kansen voor strategische personeelsplanning en het gebruik van HR-analytics in de publieke sector liggen.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2018-03/SPP-HR-Analytics-de-som-is-meer-dan-het-geheel-der-dingen.png?itok=GZSXTbPK

HR-analytics nog amper gebruikt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: HR-analytics wordt nog amper gebruikt in de publieke sector. Slechts 15% heeft de beschikking over HR-analytics. De overheid maakt het meest gebruik van HR-analytics (18%). De cultuursector het minst met 11%.

Inzet HR-analytics van hoog niveau

De gebruikers van HR-analytics gaan grondig te werk. Bij slechts 11% ligt geen onderzoeksvraag ten grondslag aan de inzet ervan en 70% koppelt meerdere databronnen aan elkaar. Vooral in het onderwijs is dit het geval (83%). 72% houdt rekening met de privacywetgeving. De overheid springt eruit met 80% van de respondenten die hier rekening mee houdt.

Voor de meesten (63%) is HR-analytics een voorwaarde om strategisch partner te zijn. In 52% van de gevallen wordt het ook gebruikt om het HR-beleid te evalueren. Het onderwijs scoort hierin tegenovergesteld. HR-analytics is in 55% van de gevallen een voorwaarde om strategisch partner te zijn en het wordt veel gebruikt om het HR-beleid te evalueren (76%). In veel gevallen (56%) wordt HR-analytics overtuigend gevisualiseerd en gerapporteerd ten behoeve van het management en bestuurders.
Inzet HR-analytics van hoog niveau

Onderzoek Kantar TNS

Dit artikel is gebaseerd op een representatief landelijk onderzoek onder werkenden in de publieke sector (n=584) en (mede) verantwoordelijken en beïnvloeders op HRM in de publieke sector (n=887). Het onderzoek is uitgevoerd door Kantar TNS. Wilt u meer lezen? Het volledige onderzoek staat in de HRM Barometer. Een publicatie met meer dan 100 pagina’s toegespitst op de belangrijkste HRM trends & ontwikkelingen voor overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. Vraag de HRM Barometer kosteloos aan via de HRM Barometer website.

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.