Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
15 september 2021
Leestijd: 2 minuten
Thema: salaris en arbeidsvoorwaarden
Auteur: Nelleke de Langen

Transitievergoeding, diensttijd en opvolgende contracten: hoe zit dat ook alweer?

De werkgever die een werknemer ontslaat, moet in beginsel de transitievergoeding betalen. Voor de berekening daarvan is de diensttijd van belang. In de meeste gevallen is die diensttijd eenvoudig vast te stellen: het gaat om de periode vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst tot en met de laatste dag van de arbeidsovereenkomst. Maar hoe zit dat eigenlijk met opvolgende contracten? Tellen die altijd mee?

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2021-09/IJK_8211.jpg?itok=6N7_yQdg

Nee, opvolgende contracten tellen niet altijd mee. Kijk maar naar de volgende werknemers.

Marieke

Marieke heeft drie tijdelijke contracten die naadloos op elkaar aansluiten. Dan geldt voor de diensttijd de eerste dag van de eerste arbeidsovereenkomst tot en met de laatste dag van de laatste arbeidsovereenkomst, dus 1 januari 2018 tot 1 september 2020.

Contracten die naadloos op elkaar aansluiten

Bas

Bas heeft ook drie tijdelijke contracten, maar tussen het tweede en derde contract heeft hij meer dan zes maanden ergens anders gewerkt. Daardoor is de keten doorbroken. Voor de berekening van de transitievergoeding telt daarom alleen de laatste arbeidsovereenkomst mee. 

Contracten met kleine onderbreking

Puck

Puck heeft ook drie tijdelijke contracten met een onderbreking van vier maanden ertussen. Omdat die onderbreking zes maanden of korter is, is er toch sprake van een keten van arbeidsovereenkomsten. Dat betekent dat de dienstjaren van alle arbeidsovereenkomsten meetellen. Maar let op: de onderbrekingsperiode telt niet mee.

Contracten met een tussenperiode van 6 maanden

 

Maakt het bij Puck uit of zij tussentijds zelf ontslag nam?

Ja, volgens de Kantonrechter Arnhem wel. Hij oordeelde deze zomer dat een werknemer die een keten van opvolgende contracten heeft en die in het verleden zelf ontslag nam, geen recht heeft op een transitievergoeding over de gehele periode. Voor Puck heeft dat grote gevolgen. Het betekent immers dat alleen de diensttijd van het laatste contract meetelt voor de berekening van de transitievergoeding. 

En hoe zou het uitpakken als de werkgever aan Puck of Bas na afloop van het tweede contract al een transitievergoeding had betaald? Kun je die verrekenen? En wat als één van de contracten een tijdelijke urenuitbreiding was? Moet je na afloop daarvan een transitievergoeding betalen? Dat en meer bespreken we tijdens het webinar Transitievergoeding en billijke vergoeding op 18 oktober a.s. Heb je interesse? Meld je dan hier aan.
 

 

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.