Overslaan en naar de inhoud gaan
overzicht
14 mei 2019
Leestijd: 2 minuten
Thema: e-hrm
Auteur: Bart de Koning

De rol van functioneel beheer

Bij het optimaliseren van processen is de rol van de functioneel beheerder van grote waarde. We zien dat de invulling van deze rol bij iedere organisatie anders is. Hoe je het ook organiseert, een succesvol gebruik van AFAS hangt voor een (groot) deel af van de kennis, kunde en communicatieve vaardigheden van de functioneel beheerder zelf.

/sites/default/files/styles/600px_wide/public/media/artikelen/2019-05/IJK_9050.jpg?itok=zGQ0kKyw

Regelmatig worden taken rondom functioneel beheer toebedeeld aan iemand van P&O, de financiële administratie of ICT. Bij grotere organisaties (meer dan 500 medewerkers) is functioneel beheer vaak een aparte discipline. 

De functioneel beheerder zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie op een goede manier met de applicatie kan werken. Dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor het beheer van de bestaande functionaliteiten en de uitrol van nieuwe functionaliteiten. Vanuit de organisatie ontvangt de functioneel beheerder gebruikersvragen, wijzigings- en ontwikkelverzoeken. Daarmee is hij een belangrijke schakel tussen bedrijfsvoering, ICT en HRM. Goede communicatieve vaardigheden en softskills zijn daarom een absolute must voor een functioneel beheerder van AFAS.

De meerwaarde van de software van AFAS zit in de continue ontwikkeling van functionaliteiten en mogelijkheden. Organisaties zijn over het algemeen prima in staat om het (operationele) beheer van AFAS te organiseren, maar is de doorontwikkeling van de applicatie niet voor iedere organisatie weggelegd. Dit blijkt ook uit ons onderzoek: 80% van de respondenten is ervan overtuigd dat er meer te halen is uit de systemen waarmee zij werkt (zie figuur 1).

Ons e-hrm systeem
Figuur 1: Ons e-HRM systeem heeft meer potentie

En dat organisaties het voordeel zien van de transitie naar e-HRM blijkt ook uit ons onderzoek (zie figuur 2).

Transitie naar e-HRM
Figuur 2: Transitie naar e-HRM

Beide figuren laten zien dat e-HRM belangrijk is voor organisaties maar ook dat er ruimte is voor verbetering. Om de systemen optimaal te benutten en ze een positieve bijdrage te laten leveren aan de organisatie, is een goed functioneel beheer van onschatbare waarde.

U zoekt een functioneel beheerder?

Het profiel van een functioneel beheerder met werkervaring en kennis van AFAS is schaars. Als AFAS partner start IJK daarom een traineeship functioneel beheer waarin we in een jaar tijd een beginnend functioneel beheerder opleiden naar een professional.

Dit artikel is een onderdeel van de whitepaper 'Van workload naar workflow. Vraag kosteloos aan.

Klaar voor de volgende stap?

Bij IJK doen we wat we beloven. Graag gaan we met jouw organisatie in gesprek over het realiseren van doelen en ambities in (HR)bedrijfsvoering. Dit doen we samen met jou en onze toegewijde specialisten. Zij zorgen voor de juiste oplossing op het juiste moment. Dat kan door de inzet van dienstverlening op maat of implementatie van onze innovatieve software. Zo brengen we jouw organisatie verder.